Δικαιώθηκε για τα «Ανείπωτα»

Μπορεί στην κυριολεξία να έχουμε φτάσει στ’ «Ανείπωτα», όπως έγραψε και τραγουδά ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, αλλά την τελευταία κουβέντα την είπε η Δικαιοσύνη που δικαίωσε τον καλλιτέχνη σε μια διαμάχη για τα πνευματικά δικαιώματα, η οποία αναμένεται να αποτελέσει μπούσουλα και για άλλες ανάλογες υποθέσεις.

«Ανοίγεται ο δρόμος για τους ομοτέχνους μου που έχουν υποστεί ανάλογη κακοποίηση να βρίσκουν το δίκιο τους και να υπερασπίζονται το έργο τους», λέει ο κ. Ζερβουδάκης στην «Εφ.Συν.» λίγο μετά τη λήξη της τριετούς δικαστικής διαμάχης.

Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης είχε προσφύγει στα δικαστήρια για να παύσει η κυκλοφορία και η αναπαραγωγή του τραγουδιού «Ανείπωτα» από τον Ηλία Βρεττό. Οπως διευκρινίζει ο δικηγόρος του καλλιτέχνη, Γιάννης Ράλλης-Καδαλάς, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε μεταξύ άλλων πως «για την κυκλοφορία του ως άνω τραγουδιού του κ. Ηλία Βρεττού η δισκογραφική εταιρεία Cobalt Music – Helladisc Α.Ε. ζήτησε από την ΑΕΠΙ και πέτυχε όλως παρανόμως την άδεια για επανεκτέλεση του μουσικού δημιουργήματος-τραγουδιού, ενώ γνώριζε ότι επρόκειτο για διασκευή.

Ακόμη κρίθηκε ότι από την ΑΕΠΙ παρανόμως δεν ζητήθηκε (και φυσικά δεν θα παρεχόταν από τον καλλιτέχνη) η απαιτούμενη από τη σύμβαση με αυτήν συναίνεσή του για την κυκλοφορία του ως άνω διασκευασμένου τραγουδιού, παρά το γεγονός ότι μπορούσε να ελέγξει ώστε να διαπιστώσει ότι το μουσικό δημιούργημα με ερμηνευτή τον κ. Ηλία Βρεττό αποτελεί διασκευή». Επιπλέον ο κ. Ζερβουδάκης έχει πετύχει απόσυρση των ψηφιακών δίσκων, των βίντεο και άλλων σχετικών δημοσιεύσεων που αφορούν το συγκεκριμένο κομμάτι καθώς και χρηματική αποζημίωση.

«Είχα χρόνια διαμάχη με την ΑΕΠΙ», μας λέει ο κ. Ζερβουδάκης, «με την οποία είχα σχέση από το 1988. Ολα ξεκίνησαν όταν άρχισα να διοργανώνω ο ίδιος τις συναυλίες μου. Δεχόμουν να πληρώνω για τα δικαιώματα έργων άλλων συναδέλφων αλλά όχι για τα δικά μου.

Με είχανε απειλήσει ότι στο τέλος το μόνο που θα τραγουδώ είναι τα “σαράντα παλικάρια”». Οταν πήραν το κομμάτι μου χωρίς να με ρωτήσουν είπα δεν πάει άλλο μ’ αυτή τη βδέλλα. Ο πόλεμος ήταν σκληρός, φτάσανε στο σημείο να φέρουν ψευδομάρτυρα που δήλωσε ότι είμαι “αστεία περίπτωση” και ότι “κανένας δεν τον ξέρει”, δηλαδή μου κάνανε και… διαφήμιση.

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τον συνθέτη Γιώργη Καζαντζή που μου στάθηκε και σήκωσε όλο το κύμα εναντίον μου. Λυπάμαι γι’ αυτούς στους οποίους απευθύνθηκα και λάκισαν. Ευχαριστώ επίσης τον πιανίστα Δημήτρη Οικονομίδη, τον μουσικό Παναγιώτη Κουτσούρα και τους Θανάση Λέλο και Βασίλη Αρδά για τη συμβολή τους».

Απάντηση